Све што купите на нашем вебсајту до 16ч послаћемо Вам истог дана а стиже вам сутрадан.
ПОРУЧИТЕ ТЕЛЕФОНОМ     011.412.7772
 
 

Новчаник Деспот

12000 дин.
Доступне боје:  
 
Достава је 500 динара. Плаћање приликом преузимања.
Можете поручити и на телефон 011.412.7772

Пред вама је новчаник Деспот повећен Стефану Лазаревићу, сину кнеза Лазара, и највећем витезу свога времена. Наставак је серије производа инспирисан највећим личностима из наше историје, са акцентом на част, достојанство и борбу за свој народ. 

★ Ја сам онај што научи мрак да сија! ★ - писало је на мачу Деспота Стефана. Он је вероватно највећи херој наше и светске историје. Био је тзв. ”Златни Змај”, први међу једнаким витезовима ”Реда Змаја”, непоражени витез Европских турнира и сигурно највећи војсковођа тадашњице. Поред тога он је био изузетно образован, његово дело ”Слово Љубве” сматра се изузетним књижевним достигнућем, живео је аскетски и врло побожно, а на Угарском двору остало је записано да није постојао човек који могао издржати његов поглед. Анегдота: Видевши како се бори против њега на страни Бајазита са својих 5000 витезова у бици код Ангоре - монголски кан Тамерлан који је имао око 250.000 људи је урадио је нешто незабележено у монголској историји: вратио је Стефанову сестру (Бајазитову жену) без откупа, а заробљене Србе ослободио. Такву вештину, храброст и часну борбу никада пре није видео. 

★ Он је и обновитељ Београда који је тада постао трговачки и културни центар Европе. Његови витезови носили су црне оклопе у знак сећања на Косовски Бој и били су најбољи ратници тог времена, тамо где су се борили одлучивали би битке, а својом вештином и храброшћу засењивали и пријатеље и непријатеља. Последње речи су му биле (када је пао са коња од срчаног удара и исцрпљености дуготрајним борбама за свој народ):  ”По Ђурђа...по Ђурђа” траживши да одмах Ђурађ Бранковић заузе његов трон. Толико је бринуо о народу, чак и у последњим тренуцима свог живота он му је био примаран.

 

✹✹ Пред свако истицање одређене личности ми се добро обавестимо о њему, прочитамо сву доступну литературу и консултујемо са неколико историчара како би потрврдили његов етички и морални квалитет.

Напомена: На последњој слици налази се кожна кутија са посветом и мачем коју можете купити са новчаником по цени од 20.000 динара.

НАЧИН ИЗРАДЕ овог новчаника је посебан и та вештина је комбинација великог мајсторства и уметничког момента. Због тога су такви мајстори врло ретки. Огледа се у вишесатној ручној обради ивица како би изглед био што сведенији и лепши (примера ради обичан новчаник се прави 15-ак минута). То је врло ретка техника коју користи само неколико брендова у свету јер је због дугог времена израде често неисплативо радити их, а такође и ограничава количину која се може направити, па су цене у свету папрене. Ми смо се ипак потрудили да буду доступни.

  • кожа високог квалитета увезена из Италије тзв. вашета (ита.”Vachette")
  • преграда за папирни новац: 1
  • број преграда за картице: 10 (8 + 2 бочне)
  • димензије: склопљен 11,5 х 9,5cm (стаје у сваки џеп), отворен 23 x 9,5cm
  • доступне боје: црно-црвена(као на сликама) и чисто црна комбинација.
  • долази у украсној кутији са Спартан златотиском па је врло погодан као поклон.

Спартан® је тим искусних и људи високо развијених вештина са малом мрежом уметника врло ретких занимања и мајстора светске-класе. Циљ нам је да пружимо Србији квалитет који је доступан само најимућнијим земљама (и људима) на свету и на тај начин дамо пример да наша земља може више.

ГАЛЕРИЈА
СПАРТАН © 2023 Спартан је синоним за квалитет. Ми стојимо иза тога.